dinsdag 5 januari 2016

5. Kattenbak 5 januari 2016 thema: Een nieuw begin.De vorige avond dat we bij elkaar waren hebben we Sinterklaas gevierd en het pakjesspel gespeeld. We hebben die avond een filmpje bekeken over het verschil tussen Santa en Jezus.

Vandaag is het thema van deze avond: 'een nieuw begin'. We nodigen de tieners uit met een filmpje van Gerard en Stipje Het gaat over goede voornemens. Als we een nieuw begin maken dan maken we goede voornemens.


Na welkom met een hapje en een drankje en even bijpraten introduceren we de avond met een filmpje over goede voornemens. Daarna gaan we een spel doen. Net zoals nieuwjaar tellen we af van 10 naar 0. We delen de groep in tweeën. Ze moeten al lopend aftellen. Daarna krijgen ze de opdracht. Tel al deze getallen op. De groep met het goede antwoord mag de fles 'champagne' open knallen.

Daarna gaan we weer zitten en bekijken het volgende filmpje "Meiden en hun goede voornemens"

Hierna het spel "hapjes en drankjes" We hebben sateprikkers en zakken met verschillende soorten snoep, knackworstjes. kaas en augurk. De opdracht is: "Maak van al deze ingrediënten en zelfbedachte snack en presenteer die aan de groep". Daarna bekijken we een vuurwerkfilm en eten samen de snacks op.
We schrijven de goede voornemens op een whiteboard.  Hoe lang ga je die voornemens volhouden? Daarna nemen we wat foto's om een kalender van te maken voor 2016.

Een nieuw jaar eigenlijk voelt dat alsof we opnieuw mogen beginnen. Je kijkt terug naar het vorige jaar en ziet wat mislukt is en wat je misschien anders had willen doen. Je maakt nieuwe voornemens en dat doet ons heel erg denken aan het verhaal uit Lucas 15. Het verhaal van de verloren zoon. We bekijken dit verhaal aan de hand van de dvd van Ben Ketting.

Als je kijkt naar het verhaal van de Verloren zoon zie je dat de Vader al op de zoon staat te wachten. Elke dag staat de Vader op de uitkijk of de zoon thuis zal komen. Dat hij in zal zien dat het leven bij de Vader beter is dan het leven dat hij in de wereld wilde vinden. Met open armen en zelfs rennend komt de Vader op de zoon af en sluit hem in de armen en richt zelfs een feestmaal aan. Want eigenlijk was de zoon dood maar nu is hij gevonden en leeft. Wat een feest. De zoon mag opnieuw beginnen. Van een eisende houding van pakken wat je pakken kan heeft de zoon  een andere houding gekregen. Vader maak mij maar een dienaar. Maar daar wil de Vader niets van weten. Hij mag zoon zijn. En als je kijkt naar de oudste dan is dat ook een verloren zoon. Hij verwijt de Vader hem nooit iets te hebben gegeven. Hij heeft nog steeds een eisende houding. De Vader laat zien dat hij verkeerd tegen zijn liefde aankijkt. Je hoeft niets te verdienen, alles is ook van jou. Je mag Kind van God zijn. En heel nieuw leven met God de liefdevolle wachtende Vader.

Als afsluiting gaan we met sateprikkers en elastiekjes een kattepult maken om een bom af te schieten. Geen gewone bom maar een zure bom. Welke groep schiet de bom het verste??

Dan sluiten we de avond af en ieder gaat weer naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...