woensdag 27 januari 2016

4. Tienerdienst 24 januari 2016 thema: Armoede/voedselbank
Vooraf draaien we op de beamer een een paar toepasselijke muziekvideo's  de Schrijvers voor gerechtigheid en Christiaan verwoerd. We hebben de tieners gemaild dat ze houdbare levensmiddelen mogen meenemen en verzamelen de goederen in een krat die we van de voedselbank Westerkwartier hebben gekregen.

Als iedereen er is openen we de ochtend met gebed en leggen het thema uit. Hoe is het in Nederland gesteld. Nederland is een rijk land, in Afrika bestaat er armoede. Maar Nederland is een verzorgingsstaat. Als je geen werk hebt dan kom je toch in de WW of krijg je een bijstanduitkering. Niemand hoeft toch arm te zijn? Hoe ziet de armoede er in Nederland dan uit? Denk je dat er ook armoede bestaat en hoe ziet die armoede er dan uit? Is het in Nederland zo dat de rijken rijker worden en de armen armer? Hoe moet dit verder? We gaan hierover in een kort gesprek.Dan bekijken dan een filmpje van Willem Wever.

Out of the box
Na dit filmpje gaan we samen een spel doen. We gaan dozen stapelen. We hebben een stuk of 20 platte verhuisdozen. De dozen moeten in elkaar en daarna op elkaar gestapeld worden. Welke groep maakt de hoogste Stappel?? 

Daarna gaan we weer een filmpje kijken van het klokhuis.

In de Bijbel staan ook vele verhalen over arm en rijk. Jezus zegt tegen de rijke jonge man dat als hij werkelijk volmaakt wil zijn, hij zijn bezittingen moet verkopen en aan de armen moet geven en dan Hem moet volgen. De rijke is verdrietig met deze mededeling want hij bezit zoveel!! We bekijken dit Bijbelgedeelte aan de hand van de dvd van Ben Ketting. Als je rijk bent dan sta je heel anders in het leven. Je zoekt je zekerheden in je bezit en voelt je veilig. Jezus zegt niet dat je niet rijk mag zijn maar dat je arm moet worden van jezelf. Wordt afhankelijk van Hem. Zoek je zekerheden niet in deze wereld. Geef vanuit die Liefde en laat je niet leiden door angst. Jezus wil dat we oog hebben voor de ander. De rijkdom die je bezit heb je gekregen om te dienen, om van uit te delen en dat maakt pas echt rijk. 

http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/Mattheus/19/16-30

Eten van A naar B een spel waarbij je de meegenomen spulletjes voor de voedselbank op een speciale manier, namelijk als een de één als een kruiwagen met product op de rug en de ander tilt de benen op en loopt naar de 2 kratten die we van de voedselbank hebben gekregen. Wie heeft de krat als eerste vol?

Daarna kijken we een filmpje van de voedselbank Westerkwartier. De voedselbank waarvoor we de levensmiddelen inzamelen. 

Het laatste spel gaan we met karton zelf een huisje bouwen waar een dakloze in kan slapen. 

Hierna sluiten we de ochtend af met lied Majesty

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...