maandag 9 november 2015

4. Kattenbak 10 november thema: Vertrouwen

De vorige keren hebben we het gehad over identiteit, wie ben je en kan je jezelf zijn. Vandaag gaan we het hebben over jezelf en elkaar vertrouwen. Voel je, je veilig bij elkaar. Durf je, jezelf te zijn en welke rol speelt God hierin? Wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren om je veilig te voelen? Wat is jouw rol in de groep?

We bekijken een filmpje van Blondin over vertrouwen.

Charles Blondin was in zijn tijd een wereldberoemd koorddanser. Hij was de eerste mens die in 1859 over een koord van 340 meter lang en 8,3 cm. breed de Niagara-Falls overstak, 50 meter boven het water. Dat deed hij verschillende keren, o.a. met een kruiwagen gevuld met stenen. Het gerucht gaat, dat hij daarna aan één van de juichende mensen vroeg: “Mijnheer, gelooft u dat ik een persoon veilig naar de overkant kan brengen?” Toen de man ‘ja’ zei, antwoordde Blondin: “Stap in, here we go!” Maar de man weigerde – de angsthaas. Wie het wel met Blondin aandurfde, was zijn moeder.
 
Je kan wel zeggen dat je iets vertrouwd maar pas als je jezelf aan iemand over durft te geven kan je zeggen dat je iemand werkelijk vertrouwd. Als het er echt op aankomt kom je erachter of iemand te vertrouwen is. Je moet iemand leren kennen. Je vertrouwt niet zomaar iedereen.

Spel 1 Negerzoenenestrafette: Twee aan twee klemmen de tieners een negerzoen tussen elkaars wang en proberen de negerzoen over een hindernis parcours zo onbeschadigd mogelijk terug te brengen. De tieners met de negerzoen die het minst beschadig is hebben gewonnen. We komen erachter dat het, het best lukt als je vertrouwt bent met elkaar, als je elkaar omarmt.

Je hebt allemaal een eigen karakter maar je moet samenwerken om tot een doel te komen. En om samen ter werken moet je elkaar kunnen vertrouwen.

We bekijken film vertrouwen web 1280x72

We vertrouwen onszelf dagelijks toe aan allerlei zaken in de schepping en aan mensen. God is betrouwbaar en zijn grootste trouw laat hij zien in Zijn Zoon Jezus Christus. Hij stierf voor onze zonden toen wij nog zondaren waren en niets van God wilden weten. Zijn wij ook betrouwbaar?

Jezus-die-geleden-heeft


Spel 2.  groepsvertrouwen. Soms kun je, je buitengesloten voelen. We maken een kring en slaan de armen om elkaar heen. Eén persoon staat buiten de kring en moet in de kring proberen te komen. Kan je op elkaar aan.

Spel 3. Tekst doorgeven. twee rijen. De voorste persoon krijgt pen en papier. De achterste krijgt een zin. Door de letters 1 voor 1 op de rug van de voorganger te schrijven komt de tekst op papier??
Is deze manier betrouwbaar.

Na het nadenken over het vertrouwen in elkaar is er ook het vertrouwen op jezelf. Waar vertrouw je dan op? Je opleiding, vrienden, hoe je eruit ziet, je bezit. Eigenlijk is dit allemaal betrekkelijk. Het kan allemaal wegvallen. Het geeft een goed gevoel als je er leuk uit ziet of een goede baan hebt. Als je dokter bent en mensenlevens redt is dat geweldig maar is een fabrieksarbeider minder. Hij kan net zoveel vertrouwen hebben en gelukkig zijn. Het mooie is dat God naar onze binnenkant kijkt. Hij ziet ons zoals we zijn en is niet geïnteresseerd in onze truckjes. Bij God kan je echt zijn. Als je Hem leert kennen leer je dat God betrouwbaar is. Met dat vertrouwen kan je, je ontspannen. Maar toch blijft vertrouwen niet makkelijk.

We bekijken filmpje vertrouwen op God Tot hoever vertrouw jij God? Het valt niet mee om aan iets dat je niet ziet je vertrouwen te geven. Je moet God steeds meer leren kennen door het leven van alle dag.







We bekijken nog een film. Waarom vertrouwen de moeite waard is. Je kan je meer ontspannen en jezelf zijn en kan je stoppen met bang zijn. Werkelijke liefde (vertrouwen) drijft de angst uit staat er in de Bijbel. Je overgeven in de handen van God. Vertrouw daar maar op.


Nog een spelletje  Stage diven En zo is de avond alweer voorbij.
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...