maandag 16 november 2015

2. Tienerdienst 15 november 2015 Thema: Hokjes en vakjes

We beginnen de dienst met liederen van Words van Hawk Nelson en Newsboys Thats how you change the world  en Toby Mac met Thats me without you.

Als iedereen er is bekijken we stukjes uit voorstellingen van Najib Amhalli over discriminatie en vooroordelen


Vorige keer hebben we gesproken over  de invloed van onze woorden. Dood en leven zijn in de macht van de tong. Vandaag kijken we naar onze ogen. Hoe kijken we naar mensen. Hoe mensen op je over komen bepaald je houding. We kennen mensen een bepaalde waarde toe. We oordelen wat we zien en plaatsen mensen in hokjes en vakjes. We oordelen terwijl God ons zegt om niet te oordelen. Eigenlijk oordelen we al heel binnen 7 seconden hoe iemand zal zijn alleen door te kijken naar zijn uiterlijk of  stem.

 
 
 
We bekijken een filmpje over hokjes denken. Hoe je een beeld van iemand kan krijgen alleen aan het horen van een stem.

Hierna gaan we een spel doen. We gaan bij elkaar staan en maken nemen een houding aan "een levend schilderij". 1 persoon moet goed naar de groep kijken en dan even de zaal uit. We veranderen een paar dingen aan het "schilderij" en dan mag degene weer binnen komen. Zie je wat er veranderd is? We spelen het een paar keer en gaan dan weer zitten en bekijken de volgende film.

Film over vooroordelen.

We praten na over de film die we hebben gezien. en gaan dan weer een spel doen. Levend boter, kaas en eieren. Er staan negen vakjes op de grond. En er zijn 2 groepen. Om de beurt mag iemand in een vak gaan staan. Het is de bedoeling om 3 op een rij te krijgen en dat valt niet mee.

Dan gaan we weer verder over vooroordelen.We nemen het verhaal van de overspelige vrouw. De mensen willen een oordeel van Jezus. Hij bukt en schrijft in het zand en zegt uiteindelijk dat de mensen die nog nooit iets verkeerd hebben gedaan haar moeten veroordelen. Wij zijn niet in staat om te oordelen over een ander. Net als Jezus moeten we ons oordeel in het zand schrijven. Als de wind erover waait is het oordeel verdwenen. Geef mensen een nieuwe kans.
Film overspelige vrouw

Hierna bekijken we een verdere uitleg door Ben Ketting van de dvd Bijbelvertellingen.

We moeten mensen met open vizier tegemoet treden en het goede in de mens aanspreken zodat diegene ook zijn waarde mag vinden. Door te oordelen geven we mensen geen kans om te worden zoals God hem heeft bedoelt. God wil ons werkelijke vrede en vrijheid geven. Anders dan de wereld.

Bezig zijn met wat mensen van je vinden maakt dat je niet meer in vrijheid leeft en aan verwachtingen van anderen gaat voldoen. Je zoekt je geluk in dingen en niet meer in God. God wil ons de vrijheid geven. Hij vraagt niet maar geeft zodat je tot je doel kan komen. We dienen een God die geen offers vraagt maar die zelf het offer is


Film Bring me to life


De mens wil alles graag in hokjes plaatsen. Zo is alles overzichtelijk en begrijpelijk en controleerbaar. Bij God is het met alles net andersom. Hij wil ons juist vrijheid geven. Hij wil dat we uit de hokjes stappen. Om onszelf te zijn, zoals Hij het heeft bedoeld. We worden door God in de vrijheid gezet en hoeven niet te leven met een juk. We mogen Echt LEVEN. Niet in hokjes of vakjes maar met Jezus in ons hart. Loskomen van alles wat de wereld ons voorspiegelt (Nepvrede en nepgeluk) HOE??

We bekijken nog een filmpje van Denkstof en filmpje waar geloof jij in?

We doen nog een raadspel. Raad met hoeveel we achter je staan.

We sluiten af met gebed en zo is de ochtend alweer voorbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...