zaterdag 24 oktober 2015

1. Tienerdienst 25 oktober 2015 Thema:'Weet wat je zegt'

Vanochtend gaat het over het thema: De vrucht van onze woorden/ Weet wat je zegt! In de Bijbel staat dat leven en dood in de macht van de tong zijn. Met onze woorden kunnen we iemand moed inspreken maar ook iemand verschrikkelijk pijn doen.
Bij binnenkomst draaien we wat liederen waaronder:

Mooi van Marco Borsato
Woorden
Als iedereen zit laten we een stukje zien van Jacob Spoelstra

We beginnen de dienst met gebed en laten daarna een introductie filmpje zien om het thema te verduidelijken. Woorden kunnen pijn doen... en Sorry woorden doen pijn. Denk je er wel eens over na wat je tegen een ander zegt? Kloppen de woorden of slaan ze nergens op.

 
We gaan een spel doen. We hebben een advertentiespel en ieder mag een voor een, een kaartje pakken en voorlezen. Het zorgt voor grappige zinnetjes die nergens op slaan. Het is grappig als zinnetjes nergens op slaan maar het wordt minder leuk als je dat over iemand anders zegt. Je zet een ander voor gek.

We kijken naar het lied: Wat je zegt ben je zelf.

We doen een letterestafetespel. We hebben op kartonnen bordjes 2 x het abc neergelegd. De letters liggen door elkaar. We verdelen de groep in twee en houden een woorden estafette. Probeer met elkaar door 1 of 2 keer heen en weer te lopen (afhankelijk van de groepsgrote) letters bij elkaar te krijgen waarmee je met elkaar een zo lang mogelijk woord kan maken dat met gevoel te maken heeft. Bijvoorbeeld: Aardig, waardevol grappig, boos etc. Let op! Van elk letter zijn er maar 2 en ook de andere groep heeft letters nodig.

We kijken daarna naar het filmpje de kracht van woorden
Woorden hebben een grote invloed en kunnen net als een vlammetje een heel bos in brand steken. De invloed van de woorden die je uitspreekt kan je moeilijk weer terugnemen. Er is wel eens gezegd dat tegenover 1 negatief woord heeft een mens 7 positieve bemoedigende woorden nodig. Een woord kan een kettingreactie veroorzaken die jezelf niet meer kan stoppen.

Hoe is de wereld waarin wij leven. Hoe gaan mensen met elkaar om en hoe ga jij met mensen om. Ben je een bemoediger en steek je de ander een hart onder de riem of steek je met je woorden anderen neer? Ben je zoals die reclame en zeg je Kom op nou.... of zet je iemand aan de kant met of zonder  woorden. Je kunt het toch niet laat mij het maar doen...

Hoe gaan we daarmee om? Hoe ga jij om met teleurstellingen, pijn en verdriet. In de Bijbel was er ook een persoon die veel ellende over zich heen kreeg. Hij werd bespot door zijn broers, behandeld als een slaaf, uitgemaakt voor vieze aanrander en in de gevangenis gegooid. Deze persoon ging niet bij de pakken neerzitten. Hij bleef zichzelf en bleef zich voor 100 procent inzetten. Hij hield zich vast aan Gods Liefde, aan de dromen die God hem gegeven had.

Filmpje Jozef

We gaan een quiz doen. Welke 3 uitspraken komen niet uit de Bijbel.

-Goud en edelstenen zijn er genoeg maar wijze woorden zijn een zeldzaamheid.
-Het juiste woord op de juiste tijd.
-Als je iets zegt moet het iets toevoegen aan de stilte
-Waar het hart vol van is loopt de mond van over.

We doen nog een spel Tisjoe trekken. We hebben vier dozen met tissue's 4 tieners moeten zo snel mogelijk de papiertjes 1 voor 1 uit het doosje trekken. Degene die dat het snelst doet heeft gewonnen. Overal liggen zakdoekjes.

We sluiten af met gebed en het lied Spreken is zilver van Matijn Buwalda 

Nog wat filmpjes - de kracht van woorden
Nederlandse versie

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...