maandag 10 november 2014

3. Catechisatie 7 november thema: zwart/wit

3. Catechisatie 7 november thema: zwart/wit
We hebben zwart/witte koeken en zwart/witte snoepjes liggen maar omdat een van de tieners een heerlijke zelfgemaakte kitkattaart heeft meegenomen beginnen we met deze traktatie.

We praten even na over de opening van het kerkgebouw de Kandelaar. Matthijs Vlaardingebroek heeft op een leuke manier een kerkdienst gehouden voor de tieners.
We laten eerst een filmpje zien van Herman Boon. Zwart/Wit

Aan de hand van witte en donkere poppetjes en een vel papier met een licht en donker vak stellen we vragen. Hoe ziet jouw leven eruit. Ben je licht van binnen of heb je ook donkere vlekken. Een leugentje hier en daar. Ons leven is grijs of donker. Als we dat poppetje in het lichte vlak neerzetten dan valt hij op maar als je in het donkere vak komt dan val je bijna niet op. Je zit tussen de verleiding van de wereld en wat God van je vraagt. God standaard is een wit poppetjes maar we kunnen niet uit onszelf heilig worden en als God ons van binnen veranderd dan valt dat op in het donkere vak.

We bekijken een filmpje:

Spel 1: We hebben aan de klep van een pet 2 theezakjes geplakt. Het is de bedoeling om door met je hoofd te bewegen de zakjes op de klep te zwiepen. Het blijkt niet zo eenvoudig te gaan. Hoe zit met dat geloof. Hoe moeilijk is dat. Als introductie op het praatje van Henze bekijken een filmpje over keuze maken.

Henze vertelt het verhaal dat hij van een preek van Opwekking heeft. Olaf ten Napels had het toen over honden en katten. Honden begroeten hun baas, hun baas is alles voor voor ze en als ze dan ook nog eten krijgen dan hoor je ze denken: Mijn baas zorgt voor mij hij moet wel god zijn. Katten trekken zich weinig aan van hun baas. Ze hebben alleen maar belangstelling als ze vreten krijgen. Ze denken dan: Mijn baas zorgt voor mij, Ik moet wel god zijn. Hoe zit dat met jou. Ben je een hond of een kat. Ben je een gever of een nemer. Leef je voor de ander of alleen voor jezelf.

Spel 2: Met de neus in de boter vallen.

We hebben een bak met bolletjes watten en een schoteltje met boter. De neus moet in de boter en dan moet je een watje aan je neus plakken en naar de overkant. Wie heeft er binnen 1 minuut zoveel mogelijk watjes naar de overkant. Nadat we alle neuzen weer schoon en glimmend hebben gaan we weer verder. Wat betekent dat met de neus in de boter. Dat je met je keuze een voordeeltje hebt.

Hoe zit dat met een keuze voor Jezus. Vallen we met onze neus in de boter en gaat ons leven voortaan over rozen. Krijgen we gratis wonderbrood? Nee kiezen voor Jezus is jezelf helemaal geven en ook lijden hoort daarbij. Het lijkt alsof je in de achtbaan zit. Eerst ga je omhoog en heb je een geweldig uitzicht maar dan komt er een storm. Waar is Jezus. Blijf vertrouwen want hij is aan boord ook in de storm. Je komt behouden aan net als in een achtbaan.

Spel 3: We maken een keten door op handen op de grond en de benen op de rug van de ander te leggen. Veel hilariteit. We kijken als afsluiting nog een filmpje en sluiten de avond af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...