woensdag 1 maart 2017

8. Kattenbak 28 februari 2017 thema: Complimenten geven/krijgen.

Na welkom en even bijgekletst te hebben openen we de avond met gebed. Eén ding waarin je Jezus kan volgen is vruchten laten zien aan een ander. Bijvoorbeeld Liefde geven door bijvoorbeeld complimenten geven. We leggen het thema uit. Complimenten geven. Doe je dat wel eens en hoe vind je het om een compliment te ontvangen. Hoe voel je, je daarbij. Is het fijn om een compliment te ontvangen? We doen een testje en zien dat het uitmaakt hoe een compliment gegeven wordt en door wie.

Ter inleiding van de avond luisteren en kijken naar een liedje van Elise Mannah. Een compliment is makkelijk te geven en het kost geen cent. Maak de ander blij door op te merken dat iets goed of leuk is. Maar het moet wel echt gemeend zijn. Daarmee geef je de ander een goed gevoel en kan je iemand blij maken.

We bekijken nog een filmpje over complimenten geven. Even praktische tips over complimenten geven. Laat maar weten wat je bijzonder is aan iemand. Je mag dat best wel eens vaker doen. Jij blij en de ander blij.

Hierna gaan we een spel doen. We hebben twee teams. Eén persoon houdt een emmer boven zijn hoofd en de anderen van de groep gooien met propjes. Het team dat de meeste "complimentjes" vangt heeft gewonnen. We praten erover door. Het gaat er ook om hoe je complimentjes ontvangt. Geloof je het of lach je het weg.

We bekijken dan een modern verhaal over sterren en stippen. 
Misschien ken je het verhaal van de Nerflanders, uit het boek  Niemand is zoals jij van Max Lucado. Ze geven elkaar sterren en stippen. Sterren als iemand iets goeds doet en stippen voor mensen die iets fout doen. Wout heeft alleen maar stippen en komt dan iemand tegen zonder een ster of een stip. Telkens als iemand haar een stip of een ster wil geven valt die er van af. Zij verteld over de houtsnijder waar ze elke dag heen gaat en luistert alleen naar de dingen die Hij van haar vind, hierdoor blijven de sterren en stippen niet plakken. Vertrouw op de Liefde van God. Dan wordt je minder afhankelijk wat mensen van je vinden.


Complimenten pizza:
We hebben een smiley met daarop complimenten geven en ontvangen is leuk!. Van deze cirkel maken we 3 pizzapunten. Met de smiley op de achterkant leggen we ze op de grond neer. Op de eerste punt staat: Van een compliment wordt je gelukkig. Er mogen 2 rijtjes gemaakt worden. Complimenten over je innerlijk of uiterlijk. Op de tweede punt staat: Hoe geef je een compliment. We zetten de antwoorden op deze punt. Op de derde punt staat: Hoe ontvang je een compliment. Ook hier zetten we de antwoorden op.

We bekijken een filmpje van Max Lucado over Jij bent waardevol over alle complimenten die God geeft. God geeft je zoveel complimenten maar hoe zit het andersom? God heeft jou naar zijn evenbeeld geschapen. Wat een compliment. Hij vindt jou zo waardevol dat Jezus voor jou is gestorven om jou te redden. 

We doen nog een laatste spel. De tieners zitten in een kring om een bak met spekkies heen. Je mag zoveel pakken als je wilt maar voor elk spekkie moet je een positief complimentje schrijven op een post-it en in een doos stoppen. Het complimentje moet gericht zijn aan iemand uit de kring. We hangen alle papiertjes op de buitendeur. Bij het naar huis gaan mag je de complimentjes lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...