zondag 27 oktober 2019

Tienerdienst 27 oktober 2019 Thema Heb jij de smaak te pakken?

smaak3.jpg


We bekijken een filmpje over Jezus volgen. Dit is natuurlijk een grapje.
Maar als je iemand wil volgen moet je wel weten of dat goed voor je is. Waarom zou je Jezus willen volgen? Of kan je beter iets of iemand anders volgen? Is dat een kwestie van smaak?

Spel: We hebben verschillende bekertjes gevuld met chocomelk, sinnaasappelsap, ranja, vla en yoghurtmet de tieners proberen te raden wat ze ruiken en proeven en mogen dat opschrijven. 

Hierna maken we de verbinding met het geloof. Je krijgt te maken met mensen die anders denken en geloven en hoe weet je wat de waarheid is. Je wilt wel het goede volgen en geen leugen. Dat is zonde.
We praten nog even door over zonde. Wat is dat eigenlijk? We maken een rondje..verspilling van je talenten, Je doel missen, Niet volledig tot het doel komen waarvoor je bent bedoelt.

We doen daarna via de Religiequiz .Een Quiz met de vraag hoe andere religie omgaan met de vraag hoe een mens bij God kan komen. Wat zijn de antwoorden van de religies hierop en kun je aan de hand van die antwoorden erachter komen om welk geloof het gaat?

Psalm 15 Vraagt de psalmschrijver: HEER, wie mag gast zijn in uw ​tent, wie mag wonen op uw ​heilige​ berg?  Wie de volmaakte weg gaat en doet wat goed is, wie oprecht de waarheid spreekt. Hij doet aan lasterpraat niet mee, hij benadeelt een ander niet en drijft niet de spot met zijn naaste.

Wauw, je moet wel volmaakt zijn om bij God te kunnen wonen. Verschillende religies hebben verschillende oplossingen bedacht hoe je bij God kan komen en dat zien we op de volgende slides. 

Na de Quiz praten we nog even door over het verschil van alle andere religies en het Christendom. Andere religies zijn bezig met het geloof verdienen door op te klimmen naar God door goede daden, rituelen etc. Alleen in het christelijk geloof is God zelf van de berg afgekomen. Jezus stierf in onze zonden en daardoor mogen we bij God komen.

Hierna kijken we het filmpje van de man in de put.


Hierna hebben we 3 glazen jij, zonde en Jezus. Het glas "jij" is gevult met water, Het glas 'zonde' is gevuld met voedselkleurstof/inkt, en het glas 'Jezus' is gevuld met bleekwater. Hier een video hoe je het verhaaltje moet vertellen.

We hebben 3 bekers. Een beker met jij (water), zonde(water met inkt) en Jezus(water met chloor).

Wij leven in een wereld die niet volmaakt is. De mens leeft los van God en maakt verkeerde keuzes. Hij doet dingen die hij niet moet doen en dat is zonde. Dat is het donkere glas.

Steeds meer komt de zonde ook in ons ook wij doen verkeerde dingen. We liegen, zeggen soms gemene dingen, doen andere mensen daarmee pijn. We gieten het zonde water in het glas jij.

We kunnen onszelf niet schoonmaken. Maar Jezus kan dat wel. We gieten het glas Jezus in het jij glas. Dat nu schoon wordt. Jezus kan je schoonmaken van binnen. En niet alleen ons maar Jezus heeft ook de zonde overwonnen. De zonde wilde Jezus donker maken (giet beker zonde in beker Jezus) maar dat lukte niet. Jezus heeft de zonde op zich genomen en eens zal de zonde verdwijnen. (Giet beker Jezus in beker zonde) De zonde zal niet meer zijn.

Geloof is geen sprake van smaak maar van de waarheid en dat is dat Jezus alleen de weg naar God is. Hij alleen kan de relatie tussen God en mensen herstellen door de zonde van ons weg te nemen waardoor we bij God kunnen komen en werkelijk worden zoals we zijn bedoeld.

We praten nog even na en sluiten af we bekijken het filmpje Fallingplates


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...